Startpagina > Wandelen > EscapArdenne LEE Trail
Wandelinfo
> Hoewel het Escapardenne Lee Trail nogal door wild en geaccidenteerd terrein trekt, is de route zeer goed ontsloten met openbaar vervoer.
Escapardenne Eislek Trail
Internationaal aansluitend pad van Kautenbach naar La Roche-en-Ardenne van 106 km. Loopt tesamen me het Lee Trail tussen het station en de kerk van Kautenbach. Opende in oktober 2012 en is eveneens bekroond met het label van Leading Quality Trail. Verslag.
Sentier Adrien Ries
Pad van 49 km in lusvorm langs Bettendorf, Diekirch en Ettelbrück. Loopt regelmatig te samen met het Lee Trail enkele kilometers voorbij Erpeldange. Kan ook worden gebruikt als aanlooproute naar de Lee Trail vanuit Diekirch.
Victor Hugo Pad
Nationaal Luxemburgs pad van 24 km. Loopt in lijn tussen Vianden en Köppenhaff. Even tesamen met het Lee Trail te Erpeldange en langere tijd voorbij Fridhaff.
Wiltz Pad
Nationaal Luxemburgs pad van slechts 17 km tussen Wiltz en Goebelsmühle. Kort tesamen met het Lee Trail in de omgeving van Goebelsmühle.
Charles Mathieu Pad
Nationaal Luxemburgs pad van 42 km tussen Esch-sur-Sûre en Vianden. Loopt tesmanen met het Lee Trail in de omgeving van Molberlee - Hoscheid en nogmaals bij Kautenbach.
Sentier de la Haute Sûre
Luxemburgs nationaal pad dat over 68 km loopt van Ettelbrück naar Martelange. Soms te samen met Lee Trail in de omgeving van Bourscheid, Michelau en Goebelsmühle.
Sentier du Nord
Luxemburgs nationaal pad van 65 km. Bestaat al sinds 1935. Loopt van Weiswampach naar Diekirch. Ook opgenomen als Luxemburgse verlenging van de Waalse GR 57. Markering met gele ruiten. Loopt regelmatig tesamen met het Lee Trail maar splitst er even vaak weer van af.
GR 57
GR 57 is een populaire Waalse GR van 284 km met de Ourthe als thema. Loopt een paar maal te samen met het Lee Trail. Geen witrode strepen, GR 57 gebruikt hier de markering van het Sentier du Nord.
Eislek Pad
Luxemburgs nationaal pad dat over 23 km tussen Kautenbach en Goebelsmühle loopt. Heeft niks te maken met het Eislek TRAIL. Soms tesamen met Lee Trail, maar eigenlijk niet zo vaak.
> Het Escapardenne Lee Trail werd in de gids erover ingedeeld in 3 etappes van 17,6 / 19,2 / 15 km. Voor geoefende stappers lijkt die dagafstand niet zo groot, toch mag je ze niet onderschatten, er zitten immers aanzienlijke positieve hoogteverschillen op van respectievelijk 727 / 850 / 528 meter. Dat is niet weinig. Wil je de Lee Trail dus afwandelen in een rustig tempo dan is die etappe-indeling ideaal.
> Zelf deden we er slechts 2 etappes over. Dat kwam zo uit om praktische redenen. Door de camping van Goebelsmühle als 'uitvalsbasis' te nemen hoefden we geen zware rugzak te dragen onderweg. Deze camping ligt immers ook niet ver van een treinstation. We legden de tocht af in juni als de dagen lang zijn en we ons geen zorgen hoefden te maken over het invallen van de nacht. Aldus was het mogelijk om de Lee Trail af te leggen in twee lange etappes in plaats van drie. Dit wandelverslag is met slechts twee etappes dus gebaseerd op onze eigen tocht.
> Start-of eindplaatsen Kautenbach en Ettelbrück hebben een treinstation langs de internationale spoorlijn Gouvy - Troisvierges - Luxemburg. Het Escapardenne Lee Trail loopt langse deze stations. Er stoppen in een tijdspanne van 2 uren in elke richting 1 à 4 treinen. Tussenin kan je ook nog gebruik maken van de stations van Michelau en Goebelsmühle, eveneens op deze lijn gelegen.
> De padmarkering is met een symbool van een wit golfje op donkerblauwe achtergrond. Dit is een markeringswijze van La Maison de la Randonnée die officieel wordt erkend zowel door de Waalse als de Luxemburgse overheid. Dat 'wit golfje' is immers al gebruikt voor het internationaal pad Rijn - Maas.
> De bewegwijzering van de route is in twee richtingen aangebracht. Meestal zijn de bordjes in gepijlde vorm, soms is bij de geverfde tekens nog een wit richtingspijltje bijgeschilderd. Op padsplitsingen vind je al snel een tweede teken om te bevestigen dat je goed zit. Er worden geen tekens gebruikt voor een aankomende afslag of om een verkeerd pad aan te duiden, zoals dat bij markering van GTA- en GR-routes vaak het geval is.
> Regelmatig (lees: elke 3 à 6 km) heb je ook nog bordjes die tussenafstanden opgeven.
> De eerste padmarkering werd aangebracht in de herfst van 2014. In het Groot-Hertogdom Luxmeburg nemen de onderhoudsploegen van het Comité National de Défense Sociale in opdracht van het Ministerie van Toerisme de taak op zich.
> Op enkele plaatsen langs de route zijn er ook nog overzichtsborden van de route aangebracht.
> In de omgeving van Bourscheidmillen is er een bewegwijzerd variant traject voor het geval er een te hoge waterstand is op de Sûre.
> Het kan altijd zijn dat er tekens zijn verdwenen door gekapt bos, vandalisme of andere reden. Enkel op bewegwijzering wandelen is dus geen goed idee, gebruik een extra referentiemiddel, zoals de gids of een GPS om een zorgeloze tocht te hebben.
> Een treinrit duurt telkens zeer kort en de Luxemburgse treintarieven zijn zeer goedkoop... meer zelfs... sinds 1 maart 2020 is alle openbaar vervoer in het Groot-Hertogdom GRATIS. CFL.lu .
> Plaatsen die niet langs de spoorlijn liggen, zoals Hoscheid en Bourscheid Millen, zijn bereikbaar per bus vanuit Ettelbrück of Kautenbach. Mobilitéit.lu
> Volgende info komt van Koen B., die in 2017 de Lee Trail zo organiseerde dat je overdag zonder zware bepakking kunt wandelen: "Ik heb de tocht als volgt aangepakt: transport naar Goebelsmuehle en installeren op Camping du Nord. Zelfde dag trein naar Ettelbruck en eerste stukje gestapt tot in Michelau. Volgende dag trein naar Michelau en gestapt tot aan de Camping du Nord. Dag erna naar Kautenbach. Dan, opnieuw vanaf de camping, trein naar Kautenbach en gestapt naar Clervaux. Dag erna, weer op de camping gebleven en trein naar Clervaux, gestapt tot in Asselborn, waar je zeer gemakkelijk de bus kan nemen naar ofwel Kautenbach of Troisvierges en trein terug. Op die manier heb ik een groot stuk van de trails gestapt met openbaar vervoer vanaf Camping du Nord, zonder al mijn bepakking (interessante app voor op de smartphone voor alle verbindingen van openbaar vervoer in Lux is mobiliteit.lu, werkt zeer goed."


> Dit is één van de bijzondere aspecten aan deze langeafstandswandeling: Er werden voor Escapardenne Lee Trail zo maximaal mogelijk paden met een natuurlijke ondergrond uitgezocht. Onder 'natuurlijke ondergrond' moet je niet enkel 'ongeasfalteerd' of 'ongebetonneerd' verstaan maar ook geen verharding in de vorm van kiezel, steenslag of gelijkaardig. Paden waarvan de (verharde) ondergrond gewoon is gevormd door er over te lopen of door 'zachte' vervoersmiddelen. Minstens een derde van het totale traject loopt over zulke paden. Een goeie 30 % loopt over licht verharde paden (kiezel, steenslag,...) en minder dan 20 % loopt over asfalt of beton. Vooral in en en rond de dorpen loop je op verharding. Een drukkere verkeersweg wordt enkel snel gekruist of je wandelt er slechts kort over (100 meter of zo).
> Het moet gezegd dat er veel moeite is gedaan om verharding te vermijden. Zo werden zelfs enkele volledig nieuwe stukjes pad aangelegd als alternatief. Je zal dit merken kort na de start te Ettelbrück en bvb ook op een plaats langs een verkeersweg.
> Het paddeel langs de Sûre bij Bourscheidmillen kan bij hoge waterstand moeilijk toegankelijk zijn, daar is alternatief traject voorzien, echter niet beantwoordend aan de LQT-standaard.
> Een andere prettige vaststelling is dat je vaak snel afwisselt van soort pad: een graspad, veldweg, singletrack, bredere bosweg, enz... Veel afwisseling zowel qua wandelpad als wandelomgeving.
> Er zijn geen gevaarlijke paden bij. Sommige pad-delen kunnen wat onaangenaam worden ervaren door wandelaars die uiterst gevoelig zijn voor hoogtevrees. In de gids wordt wel gewaarschuwd voor de passage over Molberlee. Het gaat over een geëxposeerd smal pad over een vrij scherpe richel, voor wandelaars die niet extra-gevoelig zijn, zou dit echter geen probleem mogen zijn.
> Gebruik best stevige schoenen. 's Zomers kan je eventueel lichtere wandelschoenen of trailrunners verkiezen hoewel ook deze best waterdicht zijn als je vroeg start (dauw op graspaden / regen).

> De wandelgids over het Escapardenne Lee Trail is boeiend samengesteld. Veel aandacht voor streekinformatie: natuur, klein patrimonium, dorpen, geschiedenis, geologie, geografie, kleine en grotere landschapselementen. Alles geïllustreerd met veel foto's, oude en nieuwe kaarten en aquarellen. Ook veel aandacht voor praktische info die je als wandelaar nodig hebt: wandelafstanden en moeilijkheidsgraad per etappe en een hoogteprofiel van de hele route. We missen een overzicht qua overnachtingsmogelijheden en horeca onderweg maar die update-gevoelige info kun je vinden op de website van de Lee Trail.
> In de gids zijn per etappe ook gedetailleerde uitsneden van topografische overzichtskaarten opgenomen. De padbeschrijving in de gids is vrij summier maar de padmarkering op het terrein is perfect. De gids werd uitgegeven in drie versies: Nederlands, Frans en Duits.
> De 115 pagina's tellende gids is te koop voor 15 € via de officiële website of in de toeristische diensten van de streek. Er bestaat geen aparte topografische kaart van de Lee Trail.

> In tegenstelling tot Wallonië is het in het Groot-Hertogdom Luxemburg niet verboden om als wandelaar door een zone te wandelen waar een drijfjacht plaatsvindt. Plezierdoden is hier ook minder commercieel uitgebuit. Enige 'common sense' is echter aangeraden als je wordt geconfronteerd met drijfjacht. Zie je jagers, vraag dan even na of je een veilige doorgang hebt of wandel even rond als er een kort wandelalternatief is.
> Zo'n drijfjacht gaat meestal vrij snel eens men er aan begonnen is, het kan zijn dat ze een kwartier later dan je aankomst wordt afgeblazen. Wacht dan beter even. Het kan ook zijn dat je wordt geïntimideerd door de jagers, er zitten nogal wat bullebakken tussen die je liefst willen 'wegjagen'. De periode van drijfjacht valt voor het grootwild vooral in de herfst.

> Nogal wat andere lange afstandspaden kruisen het Escapardenne Lee Trail of lopen er even mee te samen. Verder zal je ook zeer vaak markering zien van lokale paden. Hieronder decoderen we de symbolen voor de langeafstandspaden die je onderweg tegenkomt. Misschien raap je onderweg wel inspiratie op voor je volgende langeafstandswandeling...
Km 31: Goebelsmühle Camping du Nord. Het Escapardenne Lee Trail komt langs de toegangsweg tot deze camping. Je kunt ze niet missen. We gebruikten deze camping als uitvalsbasis om het hele pad te wandelen, het treinstation van Goebelsmühle ligt immers ook maar op een paar honderden meters. De receptie heeft beperkte openingsuren. Verder een goed onderhouden, rustige en ecologische camping. Voor solotrekkers ook weer niet zo goedkoop (+ 15 €).
Km 53: Kautenbach Camping Kautenbach. Deze camping ligt niet langs het Escapardenne Lee Trail maar wel langs het Escapardenne Eislek Trail. Tussen Kautenbach en de camping neemt het Eislek Trail echter nog een paar hooggelegen uitzichtpunten mee, zodat je pas 5 km (2 uren) voorbij Kautenbach door deze camping loopt. Moet het sneller gaan volg dan vanuit het centrum van Kautenbach de weg naar de camping (1 km). Gelegen langs de Clerve, bijna het gehele jaar open.
> Vrij kamperen is verboden in het Groot-Hertogdom Luxemburg. Er zijn ook geen bivakzones. Als je wil gebruik maken van campings heb je nogal wat mogelijkheden onderweg. Check de openingsperiodes en tarieven via de campingwebsites.

Campings:
Km -2: Ettelbrück Camping Ettelbrück. Gelegen aan de andere zijde van Ettelbrück dan de richting die de Lee Trail uitgaat, je komt er dus niet langs. Op 2 km van het station, Chemin du Camping.
Km 18: Bourscheid-Plage Camping Um Gritt.
Km 18: Bourscheid-Plage Camping du Moulin.
Beide campings hebben ongeveer dezelfde tarieven en liggen aan de Sûre. Vanop uitzichtpunt Gringlee kan je vooraf al kiezen welke jij zelf het leukst gelegen vindt! De Lee Trail loopt door Camping du Moulin.
> Slaap je liever onderdak dan zijn er nogal wat mogelijkheden. een aantal campings hebben bijvoorbeeld ook chalets, pods of trekkershutten te huur. Ook bij Hotel Dirbach zijn op de nabijgelegen vroegere camping een aantal chalets te huur. Niet altijd kan je dit soort accommodatie voor één nacht huren. Check out Gilbert's List met goedkope overnachting te Bourscheid-Moulin (x2) en Kautenbach.
> Daarnaast zijn er ook nog een aantal hotels voor wie het allemaal graag wat comfortabeler heeft, zoals te Ettelbrück, Erpeldange, Bourscheid Moulin, Dirbach, Hoscheid en Kautenbach. De lijst kan je terugvinden op de officiële website van Escapardenne.
> Het is mogelijk om ook alles uit handen te geven, je kunt ook een arrangement boeken waarbij je 3 dagen stapt (zonder bagage) en 4 dagen overnacht en waar zelfs alle maaltijden en de wandelgids zijn inbegrepen. Stephany.lu .

> Langs de wandelroute zijn er bijna geen mogelijkheden om voedsel te stockeren. Vertrek vanuit Ettelbrück met voldoende eten. In Ettelbrück zijn ondermeer supermarkten van Delhaize en Match, vraag de weg in het centrum. In het toeristisch hoogseizoen kan je eventueel ook terecht op de kleine winkeltjes van de campings. Op eindpunt Kautenbach zijn geen winkels. Onderweg zijn er wel een aantal horecazaken, ondermeer te Ettelbrück, Erpeldingen (kortbij), Bourscheid-Plage, Michelau, Dirbach, Hoscheid (kortbij maar niet langs het Lee Trail) en Kautenbach.

> Alle padgegevens voor GPS, inclusief GPX-tracks en kaartoverzichten kan je ook terugvinden via cirkwi.be . Etappe 1 / Etappe 2 / Etappe 3. Je kunt via die website al een virtuele verkenning maken van de route.


Infobord over Escapardenne Lee Trail
Verstevigd pad voor het Lee Trail te Ettelbrück
Molberlee: smal pad over een richel
Lee Trail door de vallei van de Schlënnerbaach
Goebelsmühle, Camping Du Nord
Hotel Dirbach Plage
EscapArdenne - Lee Trail (GH Luxemburg) - 53 km